Liberec byl pro play-off nejhorší možný soupeř, říká obránce staršího dorostu Vojtěch Pražák

09.05.2015 / Tomáš Lysý

Po nedobrém začátku sezony bojoval tým staršího dorostu o první čtyřku a postup do lepší áčkové nadstavbové skupiny, což tehdy ještě celku trenéra Patrika Augusty nevyšlo o pouhý bod. Mančaft si zpravil chuť v nadstavbové skupině B, kterou vyhrál. Jenže v play-off jim stál v cestě jeden z nejtěžších možných protivníků. „Liberec byl úplně někde jinde než soupeři v nadstavbové skupině B. V průběhu sezony jsme doufali, že se dostaneme někam dále. Ale šli jsme na Liberec a nevyšlo to," lituje obránce staršího dorostu Vojtěch Pražák. Již příští sezonu však může tým dosáhnout na vyšší mety, většinu kádru totiž tvoří hráči ročníku 1998, kteří mohou hrát ve starším dorostu i následující rok.

Vojto, téměř celá kostra týmu mladšího dorostu sezony 2013/14, který se dostal až na turnaj o mistra republiky, šla o kategorii výše do staršího dorostu. Pomohlo to, bylo to znát?
Pomohlo to, ale právě v letošním starším dorostu bylo více mladších hráčů (ročník 1998, který může hrát v této kategorii i za rok – pozn. aut.), takže jsme se na začátku sezony tvrdě rozkoukávali. Potom už jsme se docela chytli a drželi se v postupové čtyřce. Na konci nám bohužel postup utekl o pár bodů.

Ty jsi loni jako hráč mladšího dorostu odehrál pár zápasů za starší dorost. Je přestup do vyšší kategorie velký skok? V čem je hlavní rozdíl?
Hlavní rozdíl je v síle a ve výšce protihráčů. Minulý rok pro mě bylo mnohem více těžší hrát ve starší kategorii než letos.

Začátek sezony se týmu příliš nepovedl. Starší dorost vyhrál jen dva zápasy ze šesti, navíc ve třech prohraných zápasech ani nevstřelil gól. Čím si to vysvětlovat?
V úvodu sezony jsme se právě rozkoukávali. Nevěděli jsme, jak hrát, jestli spíše nahazovat puky nebo jít do brány. Pak už to bylo lepší, otrkali jsme se a věděli jsme, jak na soupeře.

Otrkali jste se dobře, protože v dalších deseti zápasech jste padli jen dvakrát a rázem jste bojovali o postup do áčkové nadstavbové části s Hradcem Králové. Nakonec se to o bod nepovedlo a šli jste do nadstavbové části skupiny B, kde byly páté až osmé týmy ze všech tří skupin. Bylo lepší hrát áčkovou nebo béčkovou nadstavbu?
Plusy i mínusy obou skupin by se našly. V lepší nadstavbové skupině bychom hráli s lepšími soupeři a protihráči a hráli bychom pořád takové „předplay-off“. V béčkové skupině jsme zase mohli naladit na vítěznou vlnu a přenést jí do vyřazovacích bojů.

To se vám povedlo, protože jste soupeřům častou nadělovali pořádné debakly a pět kol před koncem nadstavbové části jste si zajistili první místo ve skupině. Nebyly tyto snadnější výhry ale také trošku na škodu? Nepodlehli jste uspokojení před play-off?
Uspokojení jsme nepodlehli. Někteří soupeři byli také těžcí, akorát jsme některým dávali hodně gólů, tak to vypadalo, že zápasy jsou snadné. Myslím si, že kdybychom se dostali do kvalitnější nadstavbové skupiny, tak bychom si vedli lépe v play-off a nevypadli bychom 0-3 na zápasy.

NEJPRODUKTIVNĚJŠÍ BEK TÝMU. V průběhu sezony se Vojtěchu Pražákovi střelecky i bodově dařilo. Nasbíral celkem 23 bodů za 5 gólů a 18 asistencí, žádný jiný obránce v týmu nebyl v tomto ohledu lepší. Škoda jen, že se mu nepodařilo nasbírat nějaké body i v play-off. Do sítě silného Liberce se starší dorost během tří zápasů trefil pouze jednou. Foto: Archiv Vojtěcha Pražáka

Vy jste do poslední chvíle nevěděli, na koho v play-off narazíte. Nabízelo se několik možných soupeřů. Souhlasíš s tím, že obhájce titulu Liberec byl pro Vás tím nejhorším možným soupeřem?
Myslím si, že jsme opravdu dostali toho nejhoršího soupeře, kterého jsme mohli na začátek mít. Oni obhajovali titul, měli hodně podobný tým jako minulý rok a ukázala se jejich síla.

Trenér Petr Svoboda řekl, že první zápas v Liberci vypadal jako hodně velký kolotoč. Byl asi hodně poznat rozdíl mezi béčkovou a áčkovou nadstavbovou skupinou…
Právě jsme si mysleli, že to bude podobné jako v nadstavbové skupině, ve které jsme hráli, a že se nějak chytneme. Ale Liberec byl úplně někde jinde než soupeři ve skupině B a první zápas tomu odpovídal.

Za to druhý zápas byl hodně vyrovnaný a nebyli jste daleko od úspěchu. Byli jste lepší, měli jste přesilovku pět na tři, ale nedopadlo to. Co chybělo, abyste si z Liberce vezli jedno vítězství?
Hlavně góly (usměje se). Šance jsme měli, ale Bílé Tygry podržel gólman. Druhý zápas jsme hráli lépe, navíc pár jejich hráčů odešlo hrát za libereckou juniorku, v brance jim druhý zápas nechytal Stezka, který je v reprezentaci do 18 let. Měli jsme větší šanci vyhrát, ale nepovedlo se. Ve třetím zápasu už proti nám Stezka opět chytal a zase to bylo těžší.

Nakonec jste tedy postoupili do play-off, ze kterého jste ale vypadli hned v prvním kole. Jak lze hodnotit sezonu?
Na začátku jsme měli cíl dostat se do play-off a v průběhu sezony jsme doufali, že se dostaneme někam dále. Zjistili jsme, že hrajeme dobře a že na to máme. Jenže jsme šli na Liberec a nevyšlo to.

VZÁJEMNÁ VÝMĚNA POZIC. Po konci sezony staršího a mladšího dorostu čekal oba týmy vzájemný trénink. Oba mančafty se při něm "namíchaly" a hráči si vyměnili posty. Do branky se tak např. postavil útočník Richard Peschout či bek Milan Strnad. Naopak do útoku vyrazili gólmani Jakub Škarek nebo Jan Brož. Vojtěch Pražák je na fotce pátý zleva v řadě stojících hráčů. Foto: Zdeněk Drla.

Převážná většina hráčů letošního staršího dorostu bude hrát v této kategorii i za rok, kdy bude soutěž pro ročníky 1998 a 1999, tedy hráči, kteří dosáhli v mladším dorostu turnaj o mistra Republiky. Cítíš větší šanci na to, že v následující sezoně byste mohli být lepší a dostat se v play-off dále?
Už máme více zkušeností a v týmu bude více starších hráčů, než tomu bylo letos. Takže budeme mít větší šanci dostat se třeba až na vrchol.

Tvým úkolem možná bude, že budeš jako jeden ze zkušenějších hráčů ve starším dorostu pomáhat juniorce k návratu do extraligy. Asi nebude moc příjemné hrát ve vyšší kategorii o soutěž níže…
Není to příjemné. Uvidíme, co bude dál. Příští sezonu doufám, že si mě trenéři do juniorky několikrát vytáhnout, protože bych si chtěl zkusit, jaké je to hrát za juniory, i když to bude jen juniorská liga. Pořád je to vyšší kategorie se staršími hráči, než jsem já a věřím, že si tam zahraju.

Během roku ses dostal do nominace reprezentace do 17 let. Jednou v rámci širšího výběru na trojzápas proti Švýcarsku a podruhé na přípravný kemp. Jak hodnotíš své pozvánky do reprezentační sedmnáctky?
Jsem za ně rád a někdy bych se chtěl zase do reprezentace dostat, jako jsem se minulý rok dostal do užšího výběru na jeden z trojzápasů. Těší mě a jsem šťastný, že vůbec ve výběrech všech hráčů do sedmnácti let jsem.

Jaký je tvůj program na následující dny a týdny a jaké jsou tvé cíle do další sezony? (rozhovor vznikal na přelomu března/dubna – pozn. aut.).
Teď máme chvilku volno, ale počítám, že tak za tři týdny začne letní příprava, kterou budeme mít do konce června. Doufám, že se dobře připravíme, postoupíme znovu do play-off a tam uděláme nějaký dobrý výsledek.