Útočníci Lukáš Anděl a David Březina zůstávají, Dukla na oba mladé hráče uplatnila opci

15.05.2016 / Tomáš Lysý

Jak již bylo o víkendu uveřejněno na sociálních sítích klubu, v Dukle bude nadále pokračovat dvojice mladých útočníků. Jsou jimi osmnáctiletý Lukáš Anděl, jenž vyjma jedné sezony odehrál v Jihlavě celou kariéru, a třiadvacetiletý David Březina, který v Dukle nastupoval do sedmé třídy a po mládežnických letech v Pardubicích se na Vysočinu v juniorském věku vrátil. Na oba dva hokejisty uplatnil klub opci.

Lukáš Anděl

Po Jakubu Škarkovi nejmladší člen A-týmu, osmnáctiletý útočník, je další z generace bronzových hochů staršího dorostu sezony 2012/2013. Týmu pod vedením Františka Zemana tehdy dopomohl k cenným kovům výborný kolektiv a zejména první útočná formace Lukáš Anděl – Lukáš Jícha – Jan Mandát. Po úspěšné sezoně se produktivní trio rozdělilo. Lukáš Jícha zůstal v Dukle a nedávno podepsal novou smlouvu. Lukáš Anděl si odskočil na rok do mládežnických výběrů Red Bull Salzburg a Jan Mandát zamířil do kanadské juniorské ligy QMJHL, kde nyní působí třetím rokem. Nejmladší z tohoto tria, Lukáš Anděl, člen reprezentace do 19 let (nově tvořeného výběru do 20 let), odehrál letos první celou sezonu za A-tým a nevedl si vůbec špatně. Za dospělou Duklu si připsal vůbec první gól a ve 44 utkáních základní části nasbíral 13 bodů za 5 gólů a 8 asistencí. Jednu přesnou trefu a tři asistence si připsal v deseti zápasech play-off, během jedenácti zápasů baráže dvakrát přesně nahrával.

„Jsem za to rád, že na mě Dukla uplatnila opci a má o mě dál zájem. Díky tomu se mohu dál rozvíjet v mé hokejové kariéře a je dobře, že je to právě tady, kde jsem vyrůstal,“ říká Lukáš Anděl, kterého těší, že hned v jeho prvním ročníku za Áčko Dukly zažil úspěch v podobě postupu do baráže. „Letošní sezona byla úspěšná. Byla to pro mě první sezona v A-týmu, takže jsem ze začátku nevěděl, co očekávat. Ale teď můžu říct, že co víc si přát, než se v prvním roce mezi chlapy hned dostat do baráže. Byla to velká zkušenost si zahrát a vyzkoušet úroveň extraligy. Doufám, že v příštím roce navážeme na letošní výkony, opět se dostaneme do baráže a budeme v ní úspěšní,“ přeje si talentovaný hokejista, který v sezoně vypomáhal i juniorskému týmu Dukly. Během osmnácti zápasů měl bilanci více než jednoho bodu na utkání (7+15) a vzhledem ke svému roku narození může být juniorce nápomocen ještě v dalším ročníku.

David Březina

Ač je mu teprve třiadvacet let, má za sebou David Březina již dvě odehrané sezony za A-tým Dukly. Vlastně dvě a půl, protože v ročníku 2013-14, kdy se po osmi letech strávených v mládežnických výběrech Pardubic vrátil zpět do Jihlavy a výrazným způsobem pomohl juniorskému týmu k záchraně extraligy, odehrál za dospělou Duklu dvanáct zápasů a vstřelil dva góly. O rok později jej v rozletu přibrzdily dva otřesy mozku, přesto naskočil do 46 utkání s bilancí sedmi gólů a osmi asistencí.

Letos se poprvé přehoupl přes hranici deseti branek. V základní části odehrál 34 utkání (10+4), během čtyř zápasů semifinále přidal dva góly a dvě asistence. Čtyřikrát pak hájil barvy Dukly v baráži. Útočníka, jehož oblíbeným prvkem je střelba z kruhů, budou fanoušci vídat v Jihlavě i v příští sezoně, také na něj uplatnil klub opci. „Těší mě to a zároveň doufám, že svými výkony pomůžu Dukle co nejvýše. Letošní sezona byla určitě úspěšná, i když jsme nakonec ten poslední krok neudělali,“ povídá „Březka,“ jenž by v příští sezoně rád navýšil nejen počet vstřelených gólů, ale i odehraných zápasů. „I když jsem do všech zápasů nenastoupil, tak jsem rád, že jsem se přehoupl přes hranici deseti gólů. Doufám, že v gólech budu pokračovat i v příští sezoně, přidám ještě nějakou branku navíc a třeba i nastoupím do více zápasů, což bych si nadevše přál,“ doplňuje David Březina.

Další změny v kádru Dukly

Jakub Škarek má vyřízeny střídavé starty do pražské Sparty

Další nové tváře v kabině: Do Dukly přichází z Liberce obránci Kajínek a Říha

Z Pardubic přichází na hostování Filip Stoklasa

Junioři Najman s Kousalem odcházejí do Mladé Boleslavi

Vlastimil Bilčík bude pokračovat v Dukle i v příští sezoně

Tomáš Čachotský je oficiálně v Dukle, s klubem se dohodl na dvouleté smlouvě

Do Dukly se vrací Tomáš Čachotský

Za Duklu bude dále nastupovat Tomáš Kaláb s Richardem Divišem, klub opouští pětice hráčů

Miha Štebih opouští Duklu, má namířeno do Slavie Praha

V Dukle budou pokračovat útočníci Josef Skořepa a Lukáš Jícha