Jihlava hlásí posilu do útoku, po pěti letech se vrací Anatolij Protasenja. Za Duklu nastupuje i Petr Šidlík

23.09.2016 / Tomáš Lysý

Útočná vozba Dukly se rozšiřuje o Anatolije Protasenju (na fotografii). Šestadvacetiletý hokejista působil v Jihlavě naposled v sezoně 2010/2011, kdy byl nejlepším střelcem juniorů a za A-tým si připsal dva góly. Poté nastupoval v KHL za Dinamo Minsk a Slovan Bratislava nebo v běloruské extralize. Nyní se do Dukly po pěti letech vrací. „S Toljou jsme se dohodli na měsíční smlouvě. Čekáme na vyřízení transferu z Běloruska,“ prozrazuje jednatel Dukly Jihlava Bedřich Ščerban s tím, že pokud se vše stihne, bude k dispozici již na sobotní zápas proti Litoměřicím. Už ve středečním utkání proti Slavii nastoupil za Duklu obránce Petr Šidlík. Dvaadvacetiletý zadák, který má vyřízené střídavé starty do Karlových Varů, bude s týmem do poslední zářijové středy.
Foto: www.hokejportal.cz

Anatolij Protasenja

Urostlý hokejista sbíral v mládeži Dukly jeden bod za druhým. Ve své poslední sezoně za juniory (ročník 2010/2011) byl s 34 góly ve 32 zápasech nejlepším střelcem týmu. Stihl skórovat i za A-tým, kde během 27 zápasů (z toho osmi v play-off) vstřelil dva góly a na jeden přihrál. Poté odešel do rodného Minsku. Tam se zkoušel prosadit do místního Dinama hrající Kontinentální hokejovou ligu, nejlepší evropskou hokejovou soutěž. Jenže hned v první sezoně jej výrazně zbrzdily zdravotní problémy, kvůli kterým odehrál jen pět zápasů v běloruské extralize za HK Gomel. V ročníku 2012/2013 vyhrál s Gomelem běloruský pohár a připsal si první start v KHL za Dinamo Minsk. O sezonu později nastoupil za jediný tým z Běloruska hrající KHL devětkrát.

Běloruskou extraligu hrál dále za týmy Metallurg Žlobin, Neman Grodno nebo za další klub z Minsku, Junosť. Tam se mu poměrně dařilo, během posledních dvou sezon zde posbíral 87 bodů (45+42) v 86 utkáních a loni slavil mistrovský titul. Zároveň v loňském roce nastoupil i k dalším šesti zápasům v KHL. Za Slovan Bratislava si připsal jednu asistenci. Třikrát oblékl i národní dres běloruského reprezentačního A-týmu.

„Tolja rozvázal kontrakt v Bělorusku. Dohodli jsme se s ním na měsíční smlouvě. Nyní čekáme na vyřízení transferu z Běloruska. Pokud se vše stihne, bude trenérům k dispozici již v sobotu proti Litoměřicím,“ upřesňuje jednatel Dukly Jihlava Bedřich Ščerban k angažmá rodáka z Minsku, který s hokejem začínal až v deseti letech. Letos se již „Tolja“ na Horáckém zimním stadionu představil v rámci Dukla Cupu, a to v dresu Olomouce. Ve třech utkáních sice gól nevstřelil, ale ve svém typickém prostoru před brankovištěm byl pro soupeřovy gólmany permanentním nebezpečím.

Petr Šidlík

Mladý obránce nastoupil za Duklu Jihlava již v utkání na ledě Slavie Praha (21. září 2016 – pozn. aut.). V A-týmu bude do středy 28. září 2016. Dvaadvacetiletý zadák stihl letos naskočit do dvou extraligových zápasů za Karlovy Vary, kde působil již před dvěma lety. Loňskou sezonu oblékal dres chomutovských Pirátů a v osmatřiceti utkáních nasbíral dva góly a čtyři asistence.

První start si Petr Šidlík připsal za Duklu jakožto velký talent v šestnácti letech během sezony 2010/2011. Tehdy odehrál za A-tým 41 utkání. Po sezoně odešel do Québec Major Junior Hockey League (QMJHL – kanadské juniorské soutěže). Tam nastupoval po tři roky za Victoriaville Tigres. Během poslední sezony dokonce jako kapitán. Céčko na dresu nesl i v reprezentační dvacítce na juniorském šampionátu 2014. Toho se účastnil i o rok dříve, dvakrát byl i na mistrovství světa U-18. Po angažmá ve Victoriaville následoval jeho první návrat do Dukly Jihlava.

Anatolij Protasenja nastupoval v sezoně 2010/2011 za A-tým Dukly a jihlavskou juniorku. Foto: Archiv Dukly Jihlava

Desetkrát oblékl „Tolja“ dres rodného Dinama Minsk v Kontinentální hokejové lize. Foto: Global Management Group

Petr Šidlík oblékl dres Dukly Jihlava naposled v play-off první ligy sezony 2014/2015. Jeho radost z vyhraného sedmého a rozhodujícího zápasu čtvrtfinále proti Kladnu byla obrovská. Jako první byl tehdy přijel slavit postup ke gólmanovi Lukáši Sáblíkovi (horní foto), na kterého doslova naskočil. Poté si užil děkovačku s fanoušky (uprostřed s plnovousem). Foto: Josef Plechatý.