Je těžké venku dotahovat, kor v Ústí, al pořád jsme se snažili hrát svojí hru, povídá Vlastimil Bilčík o přestřelce na ledě Slovanu

12.02.2017 / Tomáš Lysý, Zdeněk Drla

Kdo by si to by pomyslel. Před polovinou zápasu prohrávala Dukla v předposledním zápase základní části WSM Ligy v Ústí již 0:3 a 1:4. Sedm minut před koncem ještě Slovan držel vedení 3:5. Výsledek? Jihlava počtrnácté v sezoně vyhrála v prodloužení a zajistila si druhou příčku tabulky. „Byla to divočina. Dvakrát jsme v zápase prohrávali o tři góly, dvakrát jsme to dokázali stáhnout a nakonec opět vyhrát v prodloužení, už počtrnácté. Jsou to pro nás zlaté dva body,“ hovoří o úspěšné koncovce zápasu obránce Vlastimil Bilčík, který zapsal dvě přesné asistence a byl vyhlášem jihlavským nejlepším hráčem.

Jak se vůbec Ústí nad Labem do takového náskoku dostalo? Na to má Vlastimil Bilčík jednoduchou odpověď. „Dělali jsme strašné chyby v předbrankovém prostoru, kde jsme dostali čtyři góly z pěti. Po první brance nás na to trenéři upozorňovali a stejně jsme dostali další tři branky z tohoto místa. Bohužel, na této činnosti musíme zapracovat, a zlepšit jí do dalších zápasů,“ dokáže pětadvacetiletý zadák, který nastoupil v obranné dvojici s Davidem Váňou, najít chyby, jenž by se Dukle v play-off nemusely vyplatit.

I přes výrazný náskok Ústí se jihlavští hokejisté nevzdali a minimálně opět ve třetí třetině dokázali, že jim závěry zápasů jdou. Šest minut před koncem totiž Anatolij Protasenja snížil na 4:5 a v předposlední minutě při hře v power-play bez gólmana vyrovnal Aleš Jergl. „Pořád jsme se snažili hrát svojí hru. Je těžké dotahovat venku, kor v Ústí a ještě dvakrát jejich tříbrankový náskok. Pořád jsme hráli svojí hru a věřili jsme, že to zase dotáhneme,“ nepřestali hráči v červeném a žlutém pomýšlet na body ani při hodně nepříznivém stavu.

Právě Vlastimila Bilčíka označili po zápasu nejlepším hráčem jihlavského týmu. Zapsal dvě asistence, nejprve na úvodní gól Tomáše Jiránka a poté v power-play při vyrovnání Aleše Jergla na 5:5. „Nevím, jestli se nespletli,“ vtipkuje jihlavský obránce o svém ocenění. „Jsem spíše typ defenzívního beka, takže jsem rád za každé body. Při první asistenci jsem střílel od modré a Jiras (Tomáš Jiránek – pozn. aut.) je dobrý v předbrankovém prostoru. Našel si puk a dával to do prázdné. Při druhé asistenci jsme hráli power-play a já to jen dal napravo Jerglíkovi. Jemu se otevřel prostor, jel a vymetl to na přední tyčku,“ pamatuje si na obě dvě přesné nahrávky.

Videoohlasy s Vlastimilem Bilčíkem


Aleš Jergl popisuje svůj srovnávací gól trošku rozšířeněji. Tak jako tak z něj měl ohromnou radost, vždyť jím zápas nasměroval do prodloužení a Jihlava se tak v boji od druhé místo vůbec nemusela ohlížet na zápas Kladna. „Hubas (Radek Hubáček – pozn. aut.) vyhrál buly a Vlasta vystřelil. Oni to nějak ztečovali, ale nevyhodili puk. Ten se dostal zpátky na Vlastu. Odstoupil jsem si od mantinelu a Vlasta mi to pěkně nahrál. Říkal jsem si, že zkusím jet do brány. Stáhl jsem si obránce, který tam klekl, vystřelil jsem a brankáři to propadlo pod rukou,“ vybavuje si svojí třináctou trefu v sezoně, ke které přidal i asistenci na druhém jihlavském gólu, jenž vstřelil Tomáš Čachotský.

Nejproduktivnější hráč WSM Ligy poté ještě vstřelil další branku, když snížil na 3:4, jenže v závěru druhé třetiny utrpěl při souboji u mantinelu zranění a do utkání už nezasáhl. „Tomáš je velkým přínosem pro náš tým a je to určitě ztráta. Je to hokej, stalo se, vrátit se to nedá. Doufejme, že bude Tomáš dobrý a pomůže nám v play-off,“ vyslovuje asi největší přání všech jihlavských fanoušků před startem vyřazovacích bojů. Jisté je to, že Tomáš Čachotský, který letos zatím nevynechal jediný zápas a v 51 utkáních nasbíral 52 bodů (16+36), určitě vynechá pondělní finiš základní části na ledě Přerova.

Videoohlasy s Alešem Jerglem

Autoři videí: Tomáš Lysý, Zdeněk Drla


Sestřih zápasu HC Slovan Ústí nad Labem – HC Dukla Jihlava 5:6 pr.

Autor videa: Martin Müller