Autor vítězné branky chtěl dva puky

16.02.2005 / Eva Streichsbierová

Kdo si počká, ten se dočká - praví jedno moudré české přísloví. Občas to sice trvá poněkud déle, ale výsledek se nakonec dostaví. V podobné situaci byli od října jihlavští hokejoví fanoušci. Bez čtyř dnů celé čtyři měsíce trpělivě čekali až Dukla Jihlava na Horáckém zimním stadionu prolomí prokletí a znovu vyhraje.

Oslavné skandování znělo v úterý večer v ochozech jihlavského hokejového stánku po dlouhých 119 dnech. Právě tolik času uběhlo od poslední výhry Dukly před vlastním publikem. Naposledy odjíždělo z HZS s porážkou 19. října loňského roku Kladno, tentokrát vyšly naprázdno Pardubice.

Jihlavští hokejisté podali v souboji s Východočechy jeden ze svých nejlepších výkonů v sezóně. Bojovali, výborně bránili a vytvářeli si i šance. Chybovali jen zřídka, a když už se hosté dostali před domácí branku stál v ní bezchybný Edgars Masalskis.
Čtyřiadvacetiletý lotyšský reprezentant nakonec kapituloval pouze jednou a to ve 35. minutě po střele Milana Hejduka. Dukla naopak překonala pardubického gólmana Jána Lašáka hned dvakrát. Ve 27. minutě se to podařilo Pavlu Vostřákovi a na začátku posledního dějství také obránci Janu Šmardovi. „Byl tam závar kolem branky, puk se najednou odrazil ke mně a já jsem to vyřešil tak jak vždycky říkám, zavřel jsem oči a vypálil.“ Pro čtyřiadvacetiletého hokejistu to byl vůbec první extraligový gól v kariéře. Podle tradice si tak hned poté, co se vymanil z klubka svých spoluhráčů, přijel pro puk. „Vůbec nevím komu ho mám dát, jestli přítelkyni nebo mamce. Potřeboval bych dva,“ usmíval se šťastný střelec. Jeho nejistota však trvala pouze chvíli. „ Budu prostě muset dát gól i příště. Teď jim ten puk akorát ukážu a pak ho někam schovám.“.
Jan Šmarda zastává v týmu Dukly funkci pokladníka, to ho prý ovšem od zápisného za premiérovou branku v nejvyšší soutěži neuchrání. „Zkasírovat se budu muset, taxu vám ale neprozradím,“ odmítl sdělit interní záležitosti klubu jihlavský bek.

Svěřenci trenéra Richarda Fardy uhlídali nejproduktivnějšího hráče extraligy Michala Miskesku a zaslouženě se radovali z vítězství 2:1. „Hráli jsme dobře obraný systém středního pásma a z toho chodili i do brejku. Měli jsme spoustu šancí, i když oni vlastně taky. Určitě v tom hrálo roli štěstí,“ byl přesvědčen jeden z hrdinů úterního zápasu Jan Šmarda.
Na postavení Jihlavy v tabulce nemohla úterní výhra nic změnit, Dukla dál zůstává beznadějně poslední, pro nárůst sebevědomí před blížící baráží je ale vítězství nad jedním z favoritů extraligy k nezaplacení.