Hráčům patří poděkování za výkony a za to, jak bojují za Duklu, říká Bedřich Ščerban

19.12.2020 / Tomáš Lysý

Ruku na srdce, kdo by si byl pomyslel, že Dukla Jihlava půjde do roku 2021 jako vedoucí tým tabulky Chance Ligy a tým, který bude mít největší bodový průměr na zápas (2,0625 bodů), což hraje v tabulce s různými počty odehraných zápasů jednotlivých klubů také svou roli. Po restartu soutěže získala Jihlava šest vítězství a zapsala tři porážky; na prvním místě je tak s pětibodovým náskokem na Kladno, jenž má dva zápasy k dobru. „O to více mě mrzí, že je stadion uzavřen pro diváky. Ti totiž přichází o silný zážitek z atraktivního hokeje nahoru – dolu se spoustou šancí a spoustou střel. Sledování v televizi to totiž není úplně ono,“ hlásí jednatel klubu Bedřich Ščerban.

Jihlavský tým defacto navázal na práci, kterou započal před pauzou Chance Ligy. Tehdy se A-tým dělil o první místo tabulky s Porubou, když pět zápasů vyhrál a jen dvakrát prohrál (jednou za bod). Po restartu soutěže zapsala Dukla šest vítězství (dvě v prodloužení) a tři porážky, z toho jednu také v prodloužení. Výsledkem je první místo tabulky. „Člověk nemůže být nespokojený, pokud se nám daří tak, jak se nám daří. Jsme celkem s přehledem na prvním místě a hrajeme velmi atraktivní hokej. V této fázi mě o to více mrzí, že je stadion uzavřen pro diváky. Ti totiž přichází o silný zážitek z atraktivního hokeje nahoru dolu se spoustou šancí a spoustou střel. V televizi to totiž není úplně ono. Z tohoto hlediska je to horší,“ těší Bedřicha Ščerbana předváděná hra a zároveň lituje, že jí nemohou diváci vidět naživo. „Ale já mohu být jen spokojen. Realizačnímu týmu a hráčům patří poděkování za přístup, jak bojují a jaké podávají výkony za Duklu,“ hlásí směrem k A-týmu mužů.

V utkání proti Kolínu a ve Vsetíně měla Dukla celkové skóre 13:1 s plným počtem bodů, Valachy po dlouhé době porazila. Ve Frýdku-Místku sice vyhrála jen 1:0 gólem Tomáše Jiránka v závěru zápasu, ale její převaha byla od druhé třetiny naprosto značná. Porážka na Kladně 5:7 samozřejmě mrzí, tím spíše, když Dukla vedla v polovině zápasu 3:1. Ovšem třeba v tomto mači hráli v její sestavě čtyři hokejisté juniorského věku. „Na hru se dívá hezky, předvádíme velmi atraktivní hokej, který má i výsledky. Když to jde ruku v ruce, tak je to ideální. Navíc je třeba si uvědomit, kolik mladých hráčů jsme zapojili do zápasů nebo obecně do přípravy A-týmu Dukly. A to nejen našich odchovanců, ale třeba jsme dostali i tip na velmi talentovaného hráče Olomouce Joshuu Jamese Máchu. Přivedli jsme ho do týmu a jeví se velmi dobře,“ je rád Bedřich Ščerban. Na aktuální soupisce Dukly (včetně trénujících hráčů), je hned deset juniorských hráčů z celkového počtu 33 hokejistů. A také dvanáct odchovanců nebo hráčů, jenž přišli v žákovském/dorosteneckém věku. „Jsem rád, že se v Dukle mladí kluci rozvíjí, zvyšuje se jejich výkonnost a dnes se o nich mluví v širším pojetí, než je první liga. Všechno je na nich. Jsou na začátku kariéry, zaujali a když budou makat dále, tak mohou v profi hokeji dosáhnout na vyšší mety. Připomenu třeba Lukáše Mareše, který si extraligu vyzkoušel a zpětná vazba na něj byla dobrá. Je třeba, aby to měli kluci srovnané v hlavě a uvědomili si, co je k těmto úspěchům dovedlo a pokračovali v tom dále. Mají před sebou budoucnost,“ říká bývalý vynikající hokejista a poslední hráč-obránce, který vyhrál Zlatou hokejku.

Bodování juniorů v Chance Lize:
1. Michal Gut (Sokolov): 9 zápasů, 11 bodů (7+4)
2. Vojtěch Jiruš (Benátky): 12 zápasů, 9 bodů (4+5)
3. Jonáš Peterek (Frýdek-M.): 13 zápasů, 9 bodů (2+7)
...
7. Tomáš Chlubna (Dukla): 16 zápasů, 6 bodů (1+5)
8. Miroslav Juda (Dukla): 5 zápasů, 5 bodů (4+1)
12. Joshua James Mácha (Dukla): 5 zápasů, 4 body (3+1)
20. Patrik Čermák (Dukla): 9 zápasů, 3 body (1+2)

Jak bylo zmíněno, jednatele klubu musí těšit i to, jak hráči bojují na ledě. Mnoho střel přes výborné bloky ani nedojde k brankářům. V první desítce počtu zblokovaných střel má Dukla hned dva zástupce – Daniela Krenželoka a Tomáše Jiránka (oba shodně 16 bloků). V tomto ohledu jsou v první dvacítce i dvě obranné posily Jan Strejček a Vlastimil Bilčík. Více hráčů dle počtu zblokovaných střel mají v první dvacítce jen Litoměřice. Za všechny se sluší uvést třeba kapitána Josefa Skořepu, který za stavu 0:0 ve Frýdku-Místku v první třetině také blokoval střelu. Jeden maká za druhého. Nabízí se souvislost se sezonou 2016/2017? „To je ještě daleko, ale třeba Honzu Strejčka nebo Vlastu Bilčíka jsme přiváděli právě pro tyhle vlastnosti a oni to potvrzují. Za to jsem moc rád a už jsem předešlé otázce řekl, že patří hráčům poděkování za to, jakým způsobem prezentují Duklu a jak se pro ní obětují. Jsem moc rád, že nám to klape a asi vnitřně cítíme, že tato sezona by mohla být dobrá a mohli bychom udělat výrazný úspěch,“ přeje si Bedřich Ščerban.

Počty zblokovaných střel v Chance Lize:
1. Jan Výtisk (Litoměřice) 34 bloků
2. Josef Hrabal (Přerov) 21 bloků
3. Jan Holý (Litoměřice) 19 bloků
...
9. Daniel Krenželok (Dukla) 16 bloků
10. Tomáš Jiránek (Dukla) 16 bloků
13. Jan Strejček (Dukla) 14 bloků
17. Vlastimil Bilčík (Dukla) 14 bloků

Jihlavští hokejisté nyní během pauzy Chance Ligy vypomohou extraligovým klubům. Daniel Kolář a Jiří Fronk míří do Litvínova, Tomáš Černý a Matěj Pekr budou hrát za Olomouc. Právě užší spolupráce s Olomoucí funguje dobře. V dresu Hanáků nastoupili Tomáš Čachotský, Tomáš Černý, Lukáš Mareš a Matěj Pekr. V Dukle se naopak parádně ukazuje olomoucký junior Joshua James Mácha a nyní chtějí trenéři vidět výkonnost Daniela Ministra a Matěje Tomajka. „Já to vnímám trošku jinak a jsem pyšný na to, když vychováme nějakého hráče pro velký hokej. Nejen pro extraligu, ale pro světový hokej nebo NHL. Pokud jen trošku můžu, tak hráčům pomohu,“ povídá Bedřich Ščerban a ukazuje příklad jihlavského odchovance Lukáše Mareše: „Zase se vrátím k Lukáši Marešovi. Olomouc potřebovala pomoct a diskutovali jsme nějaká jména, protože Tomáš Černý toho měl včetně zápasů v Dukle hodně, několikrát Olomouci totiž vypomáhal. Doporučil jsem vedení Olomouce, aby si vyzkoušeli Lukáše. Byl jsem přesvědčený, že extraligu zvládne, protože udělal veliký výkonnostní pokrok. Oni ho neznali, dali na mě a v Plzni, kde moc nepočítali s tím, že by mohli uspět, uspěli dost silně za dva body a byli s jeho výkonem spokojení. Pokud to jen trošku jde, tak hráčům i rádi pomůžeme a budeme pyšní na to, když se posunou dále,“ sděluje první muž Dukly.

V nelehké koronavirové době se Bedřich Ščerban vyjádřil a děkoval za financování Dukly Jihlava. Majitel klubu – Statutární město Jihlava – totiž na čtvrtečním (17.12.2020) zasedání schválilo příspěvek 1,5 milionů Kč do kapitálového fondu klubu. Výpadek příjmů je/bude dále řešen dotací ze strany Národní sportovní agentury, dále tvrdými úspornými opatřeními na výdajové stránce v rámci rozpočtu klubu a v neposlední řadě; zaměstnanci firmy společně s dodavateli služeb – což jsou defacto hráči a realizační tým – dali dohromady částku 1,5 milionů Kč. „Doba je hodně složitá a vládní opatření na nás velmi silně doléhají. Máme čtyři základní pilíře financování: sponzoring, ticketing, provoz hal a od nové sezony také catering. Pokud pominu nějaké drobné finance z další činnosti, tak nám tři pilíře ze čtyř vypadli, což je velmi silný výpadek. Ztráta na příjmové stránce je predikovaná na 6 milionů, které do kasy nedoputují,“ vypočítává jednatel klubu a poukazuje na řešení. „Zabýval jsem se tím a přišel jsem s myšlenkou řešení, že by se krize překonala několikazdrojovým financováním. Čekáme na dotaci na od Národní sportovní agentury. Dále tvrdými restriktivními opatřeními jsme seškrtali na výdajové stránce v rámci firmy 1 milion Kč. Pak jsem navrhoval, že částkou 1,5 milionů Kč bychom se složili my jako vedení, realizační tým, hráči a zaměstnanci a 1,5 milionů Kč by sanoval majitel klubu Statutární město Jihlava. Na zastupitelstvu města byla tato myšlenka přijata velmi pozitivně až vřele, že je toto řešení v krizové době optimální a velmi férové. Takto se proto návrh schválil. Hráči včetně realizačního týmu a my zaměstnanci jsme na to kývli. Takže doufám, že z toho nejhoršího jsme venku. I když v dnešní době krize člověk nikdy neví, protože od pátku 18.12.2020 budou obě haly CZ LOKO Arény opět uzavřené a využívat je budou moct pouze profesionálové A-týmu - více zde. Pokud by tato situace měla trvat až do dubna, tak opravdu nevím, kde finance získávat. Je to složitá doba. Ale přijetí návrhu podstatně důležitý a výrazný krok, abychom tuto krizi přežili bez nějakých dopadů,“ uzavírá Bedřich Ščerban první část svého slova za měsíc prosinec 2020.

První část Slova jednatele Bedřicha Ščerbana za prosinec 2020

Autor videa: Tomáš Lysý