V Sokolově se nehraje dobře, takže dva domácí zápasy budou důležité, říká Vlastimil Bilčík

19.03.2022 / Tomáš Lysý

První dílčí cíl splněn. Jihlavští hokejisté postoupili ve velmi vyrovnané sérii přes Přerov 3:2 na zápasy (8:7 na góly). V boji o otevření finálové brány je čeká celek HC Baník Sokolov, který v základní části skončil na místě šestém a ve čtvrtfinále vyřadil Třebíč 3:1 na zápasy. Jihlava bude opět spoléhat na zeď v brance jménem Maksim Zhukov. „Klobouk dolů před ním. Vrátila se mu forma z minulého roku a strašně nás drží. Věřím, že to tak bude pokračovat dále. Nevím, kdo chytá za soupeře, ale doufám, že z něho uděláme cedník,“ usmívá se obránce Vlastimil Bilčík.

Na začátek rozhovoru se Bilča ještě vrátil k sérii s Přerovem, která nabídla ve všech pěti zápasech hodně atraktivní hokej. Fanoušci si museli přijít na své! „Jak asi každý viděl, tak série byla hodně náročná. Hrál se hodně fyzický hokej a na fyzickou kondici to bylo těžké,“ hlásí jihlavský obránce a v součtu s prodlouženími se hrálo prakticky o jednu třetinu více. Na konci druhé třetiny rozhodujícího pátého zápasu se strhla bitka, ve které byl hodně aktivní Tomáš Harkabus. Útočník Dukly pronesl zajímavý a vtipný poznatek, že se Vlastimila Bilčíka možná už soupeři bojí, proto se mu nesplašila kladiva. „To si úplně nemyslím. Chtěl jsem se zapojit také. Už jsem měl někoho vyhlédnutého, ale přijel mezi nás rozhodčí a sešlo z toho,“ usmívá se jihlavský tvrďák, který by se nějakému podobnému souboji v semifinále nebránil: „Uvidíme, co bude.“

Také se uvidí, co od semifinálové série očekávat. Dukla má za sebou zvládnutou těžkou prověrku proti Přerovu, Sokolov vyřadil Třebíč 3:1 na zápasy. „Sokolov hraje bruslivý hokej. Bude to těžké, u nich se nehraje úplně lehce, takže budou důležité dva domácí zápasy a musíme je zvládnout,“ vzhlíží ke startu semifinále. Pokud ale jihlavský gólman Maksim Zhukov naváže na čtvrtfinálové výkony, není se čeho bát. „Klobouk dolů před Maksem. Vrátila se mu forma z minulého roku a strašně nás drží. Doufám, že to tak bude pokračovat dále. Nevím, kdo nyní chytá za Sokolov, ale doufám, že z něho uděláme cedník,“ pousměje se obránce, který s Duklou zažil před pěti lety postup do extraligy.

V letošní sezoně nastupuje v obranné dvojici s Lukášem Marešem a oba spolu chodí i na oslabení. „Musím říct, že Mary mi jako kolega v obraně vyhovuje. Hraje výborně a oba dva se navzájem doplňujeme. Zatím je to dobré,“ hodnotí svého parťáka Vlastimil Bilčík, který v uplynulé sezoně vytvořil nesmlouvavý a obětavý tandem s Janem Strejčkem. „Strejda“ sice po sezoně odešel do Sokolova, ale od prosince hájil barvy Litvínova v extralize a proti bývalým spoluhráčům tak nenastoupí. „Strejda se přijede podívat a před zápasem nebo po zápasu si s ním promluvím. Psali jsme si, že se přijede podívat, takže prohodíme nějaké slovo,“ těší se na hecování třicetiletý obránce.

Vlastimil Bilčík před startem semifinále proti Sokolovu

Autor videa: Tomáš Lysý