Svíčka pro naše hokejové hvězdy!

07.09.2011 / Pavel Zeman

Miliony lidí zasáhla tragická událost. Ve středu odpoledne, krátce po druhé hodině, se v Rusku zřítil krátce po startu letoun Jak-42. Jeho posádku tvořil tým ruské hokejové ligy, Lokomotiv Jaroslavl. Na palubě byli v osudový okamžik i 3 zástupci české hokejové školy – Jan Marek, Karel Rachůnek a Josef Vašíček.

Z leteckého neštěstí se nyní vzpamatovává celý, nejen ten hokejový, svět. Ještě tentýž večer se u haly hokejové Jaroslavle shromáždilo několik tisíc obyvatel a položením květin, svíček či klubových vlajek uctilo památku obětí.

Na internetových fórech, sociálních sítích se začaly během krátké chvíle shromažďovat davy lidí, které projevovaly upřímnou soustrast pozůstalým rodinám zesnulých členů ruského celku. „Všichni to vnímáme jako obrovskou tragédii a je to právě ta chvíle, kdy člověku docházejí veškerá slova,“ řekl zkroušeným hlasem šéf jihlavské Dukly Bedřich Ščerban.

Památku se chystají uctít i v Jihlavě během zítřejšího přátelského klání Dukly s Hradcem Králové. „Utkání začne minutou ticha, hráči nastoupí s černými páskami a my uděláme vše pro to, abychom co nejdůstojněji uctili památku našich i ostatních hokejistů, kteří tak tragicky zahynuli,“ uvedl Ščerban.

Jihlavský jednatel podpořil i vznik spontánní fanouškovské skupiny na Facebooku s názvem „Svíčka pro naše hokejisty“, která oslovuje všechny, jenž tato smutná událost zasáhla. „Je to to nejmenší, co můžeme udělat. Pro ty, co kluky znali osobně ale potrvá dlouhou dobu, než se s tím vyrovnají,“ hlesl Ščerban.

Zapojit se můžete i vy a před zápasem s Hradcem Králové do vyznačeného místa v areálu před zimním stadionem v Jihlavě donést a zapálit svíčku na památku zesnulých hokejistů Lokomotivu Jaroslavl.

Jménem celé redakce i HC Dukla Jihlava díky všem, kteří takto uctí jejich památku!