Hokejový svátek: Jihlava bude hostit utkání legend Česka a Švédska

01.03.2012 / Zdeněk Drla

Hokejový svátek - Den legend - čeká jihlavský Horácký zimní stadion. Už za necelý měsíc se zde střetnou výběry Česka a Švédska. Bude to vůbec poprvé v historii, kdy švédská veteránská reprezentace odehraje zápas na území České republiky. "Švédské legendy u nás nikdy nebyly, oni si vybírají, kam přijedou. Jsem moc rád, že se toto utkání uskuteční," prozradil bývalý vynikající útočník a nyní člen veteránské komise Českého svazu ledního hokeje Milan Nový, který se na uspořádání unikátního utkání podílí. "Pro Jihlavu i celou Vysočinu je velkou ctí, že můžeme uspořádat Den legend. Na ledě se objeví množství hokejových osobností, budou tady vítězové olympiád, mistři světa i Evropy," přiblížil jednatel Dukly Jihlava Bedřich Ščerban.
Hokejový svátek proběhne v Jihlavě o posledním březnovém víkendu, v sobotu 31. března. Od 15 hodin budou mít fanoušci možnost získat podpisy hokejových osobností Česka a Švédska na autogramiádě. Samotné utkání legend startuje v 18 hodin. Fanoušci si mohou s předstihem objednat i repliku českého národního dresu se jménem a číslem svého oblíbeného hokejisty či vlastním jménem.

Po předloňském Dnu mistrů a loňské rozlučce dlouholetého kapitána Dukly Jihlava Oldřicha Bakuse s bohatou hráčskou kariérou čeká na fanoušky nejen z Jihlavy a okolí další velký hokejový svátek. Zatímco při předchozích dvou akcích se na ledě utkaly osobnosti československé a české hokejové historie (při Dnu mistrů v roce 2010 se proti sobě postavily týmy Mistrů světě z roku 1985 a Dukly Jihlava, který v tomto roce získal jedenáctý mistrovský titul - pozn. aut.), nyní má akce, jenž dostala název Den legend opravdu mezinárodní punc. V sobotu 31. března zkříží své hokejky na ledě Horáckého zimního stadionu legendy České republiky a Švédska.

Nabídku uspořádat tento pro diváky bezesporu atraktivní duel dostalo vedení hokejové Dukly Jihlava v listopadu loňského roku. "Obrátili se na nás zástupci veteránské komise při ČSLH," uvedl jednatel jihlavského klubu Bedřich Ščerban. "Při těchto zápasech se střetávají bývalí vynikající hráči z celého světa. Akce tak mají nejen sportovní, ale i společenský význam. Bývalí hráči mezi sebou stále udržují kontakt, pro mnohé mají takové akce význam i po obchodní stránce," vysvětlil Ščerban, podle kterého má velkou zásluhu na tom, že bylo pořadatelství nabídnuto právě Jihlavě, úspěšné zvládnutí dvou velkých zápasů v minulých letech - Dne mistrů 1985 a rozlučkové utkání s dlouholetým kapitánem Dukly Oldřichem Bakusem. "Obě akce byly hodnoceny velice dobře. Byla vysoká návštěvnost, akce dopadly dobře, měly velkou odezvu," poznamenal Ščerban.

Možnost konání zápasu českých a švédských legend v metropoli Vysočiny přijali jihlavští organizátoři okamžitě. Čekalo se pouze na kladné stanovisko švédské strany. To dlouho nepřicházelo. "Švédská strana doslova před pár dny potvrdila, že přiletí," oddechl si Bedřich Ščerban. Ten by byl rád, kdyby Den legend zaznamenal stejný ohlas a úspěch jako předloňský Den mistrů. "Velmi si pocty moci uspořádat tento zápas vážíme. V minulosti jsme dokázali, že podobné akce dělat umíme, a věřím, že toto bude hokejový svátek nejen pro Jihlavu, ale i pro celý kraj," zdůraznil Bedřich Ščerban, bývalý reprezenatční obránce a držitel Zlaté hokejky z roku 1991.

Legendární útočník Milan Nový a jednatel Dukly Jihlava Bedřich Ščerban představili novinářům logo Dne legend, který proběhne na Horáckém zimním stadionu v sobotu 31. března 2012. V mezinárodním klání se utkají legendy Česka a Švédska. Foto: Zdeněk Drla

Příprava Dne legend se rozběhla naplno v minulých dnech, některá jednání probíhala ale už od listopadu, kdy přišel první impuls v podobě nabídky možnosti uspořádat hokejový svátek právě v Jihlavě. V následujích dnech se budou dolaďovat detaily. "V této chvíli je pevné datum, máme rámcově připravený program pobytu legend, pracujeme na letenkách pro Švédy. Jednáme s partnery, domlouváme ubytování, stravování. V podstatě se jedná o program na tři dny, protože soupeř přiletí o den dříve a až den po zápase bude opět odlétat do Skandinávie," vypočítal Ščerban v jaké fázi je příprava Dne legend.

Švédové přiletí do České republiky už v pátek, kdy je čeká soukromý program, poté přejedou do Jihlavy, kde přespí. "V sobotu, v den zápasu, čeká obě mužstva společný oběd, od 15 hodin začíná autogramiáda na zimním stadionu. Poté se odehraje zápas, po kterém bude pro hráče a hosty připravena recepce," nastínil rámcově program pobytu českých a švédských legend v Jihlavě jednatel Dukly, který ve Švédsku během své bohaté hráčské kariéry také působil.

Česká "veteránská" reprezentace se sjede do Jihlavy až v den utkání. Její program začne společným obědem se Švédy. "Neříkejte nám ale veteráni, ještě nejsme tak staří," žertoval na čtvrteční tiskové konferenci legendární útočník Milan Nový. "Věkový průměr jim kazím jen já," dodal dobře naladěný Kladeňák, který loni na podzim oslavil šedesátiny.

První kontakt mezi českými a švédskými veterány proběhl už zhruba před dvěma lety. Mezitím stihly české legendy odehrát řadu zápasů s jinými soupeři. "Jsme hodně aktivní. Hráli jsme se všemi světovými velmocemi, se Švédy to ale bylo vždycky takové složité. Švédské legendy u nás nikdy nebyly, oni si vybírají, kam přijedou," nastínil Milan Nový. "Jako prvního jsem oslovil Bengta Gustafssona, se kterým jsem hrával, aby dal na nás vůbec doporučení. Poté jsme vedli dlouhá jednání, než jsme si vůbec odjeli zahrát do Švédska, to bylo před rokem v březnu," popsal první kontakty mezi českou kotlinou a Skandinávií na úrovni veteránských reprezenatcí autor 594 ligových a reprezentačních gólů. Na pobyt v zemi "tří korunek" vzpomíná velice rád. "Starali se tam o nás moc krásně a při té příležitosti nám slíbili, že přijedou na odvetu," popsal Nový. Výzva k odvetě v Česku byla i výzvou pro vitálního Milana Nového, který se pustil do organizování akce s vědomím, že ještě nikdy se "veteráni" Švédska nepředstavili na akci v České republice. "Jsme moc rádi, že se taková světová extraklasa u nás představí. Velmi si toho, že přijedou, vážíme," doplnil Milan Nový.

Na ledě se představí české a švédské hvězdy

Necelý měsíc před konáním Dne legend odtajnili pořadatelé několik jmen, která se budou v sobotu 31. března prohánět po ledě Horáckého zimního stadionu, jenž je domovských stánkem Dukly Jihlava, a budou svým uměním bavit diváky. V brance Česka by se měl mimo jiné objevit generální manažer pražské Sparty Petr Bříza, obranu vyztuží jihlavský jednatel Bedřich Ščerban, olympijský vítěz z Nagana František Kučera, první Duklák v NHL Milan Chalupa nebo rekordman v počtu odehraných extraligových utkání Josef Řezníček. Kličky a stahovačky pak před gólmany soupeřů budou předvádět kupříkladu Jiří Šejba, Richar Žemlička, miláček vysočinského publika Oldřich Válek, David Pospíšil nebo Milan Nový. Český výběr povede legendární Jan "Gusta" Havel. Ve švédském dresu se objeví kupříkladu Thomas Eriksson, Mats Näslund, Patrik Juhlin nebo Fredrik Nilsson. Pořadatelé budou další jména průběžně zveřejňovat. "Je to hodně o manažerské práci. Když jsme například dávali dohromady českou sestavu, snažili jsme se i výběrem hráčů oslovit co nejvíce fanoušků. Proto tam jsou zástupci starší generace (Nový), střední i nejmladší generace (Bříza, Pospíšil, Hosták)," připomněl Bedřich Ščerban a Milan Nový přidal jednu čerstvou historku. "S Petrem Břízou jsem byl teď na utkání v Moskvě, byl tam nejlepším brankářem! Chytal jako Bůh, oni to do něj prali, Pavel Bure pálil ostošest, jezdil na něj nájezdy, a on chytal jako za mlada," vysekl poklonu sedmačtyřicetiletému bývalému reprezentačnímu gólmanovi a nyní šéfovi Sparty. "Ve veteránském hokeji je gólman více než padesát procent úspěchu," připomněl nutnost mít spolehlivého muže s maskou Milań Nový.

V hledáčku pořadatelů je řada jmen jak na české, tak i na švédské straně. Soupisky se budou postupně rozrůstat. Může se stát, že do česka dorazí i jedna z nejzářivějších hvězd Tre Kronor Legends Peter Forsberg? tak zní nejčastější otázka. "Toto jméno je sice ve švédském výběru, ale Peter je aktivní jako majitel klubu a hodně bude záležet na vývoji sezony. Je možné, že nebude moci přijet,"uvedl Bedřich Ščerban. "Zřejmě by měl přijet i slavný obránce Kale Johansson, ale také ještě není potvrzený," doplnil Nový s tím, že účast tohoto a dalších hráčů bude oznámena v následujících dnech a týdnech.

Zápas se bude hrát podle pravidel veteránského hokeje, tedy třikrát patnáct minut čistého času. Diváci se mohou těšit na skvělou podívanou.

Pořiďte si repliku českého repre dresu se svým jménem

⇒ Dres Česka s logem Dne legend, který si můžete objednat za 890 Kč.

Fanoušci a návštěvníci akce budou mít možnost objednat si s předstihem repliku českého reprezentačního dresu s jakýmkoliv jménem a číslem. "Mohou si vybrat buď některého z českých účastníků Dne legend a dres si nechat originálně podepsat na autogramiádě, nebo si objednat dres s vlastním jménem a číslem. Dres bude mít na levé horní straně logo akce," vysvětlil Bedřich Šcerban.

Objednávky dresů budou přijímány do poloviny března na adrese: kapounova@hcdukla.cz. Nutná je platba předem, dresy budou vydávány v den konání Dne legend na Horáckém zimním stadionu.