Čtvrtý den na IIHS: Přivítání finských návštěvníků na Kraji Vysočina, těsná výhra Blue Sharks

29.07.2015 / Tomáš Lysý

Přesně v polovině je po úterním dnu hokejová část Mezinárodní sportovní školy. Čtvrtý den byl čistě hokejový, bez jakýchkoliv doprovodných aktivit. Ty naopak měli finští návštěvníci, kteří byli přivítáni hejtmanem Kraje Vysočina Jiřím Běhounkem v budově Kraje. Odpoledne přišel na řadu třetí zápas, který nabídl velmi vyrovnaný průběh. Blue Sharks v něm nakonec vyhráli 5:4, když otočili nepříznivý stav po první třetině.

Úterní dopoledne patřilo oficialitám. Přes dvacítku finských návštěvníků, kteří přicestovali do Jihlavy na vlastní náklady, přivítal hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek. Znovu vyslovil přání, aby hokejová škola pokračovala i v dalších letech. Předchozí čtyři roky, stejně jako letošní rok, jsou podle něj důkazem, že jde již o tradiční akci a po všech stránkách úspěšnou. Všichni Finové dostali tiskoviny a propagační materiály Kraje, dvojice nejmenších účastníků navíc plyšového ježka jako symbol celého Kraje Vysočina.

Hannu Tyry, manažer finské části hokejové školy, vyjádřil potěšení nad vřelým přivítáním a zároveň pozval příští rok do Tampere a přilehlé Pirkkaly právě Jiřího Běhounka a Zdeňka Kadlece, ředitele krajského úřadu a jednoho ze spoluzakladatelů česko-finského kempu.

PŘEDÁNÍ DÁRKŮ NA KRAJI. Zatímco všichni Finové dostali od Kraje Vysočina bulletiny a propagační materiály s tématikou Kraje, Hannu Tyry (druhý zleva) předal řediteli Krajského úřadu Zdeňku Kadlecovi (první zleva) a hejtmanu Kraje Vysočina Jiřímu Běhounkovi (třetí zleva) vlajky finského národního hokejového týmu, za dohledu Bedřicha Ščerbana, hlavního manažera ISS 2015 (čtvrtý zleva). Foto: Tomáš Lysý.

SPOLEČNÉ FOTO finských návštěvníků Jihlavy po slavnostním přijetí na Kraji Vysočina. Foto: Tomáš Lysý.

Mladí hokejisté mezitím trénovali na ledě a na suchu, odpoledne se Blue Sharks a White Kings po jednodenní přestávce opět postavili proti sobě. Po dvou zápasech měly oba týmy na kontě jednu výhru, tentokrát byli v měření sil lepší Sharks. Ceny pro nejlepší hráče zápasu předával i finské výpravě dobře známý hráč. Nebyl jím nikdo jiný než jihlavský odchovanec Viktor Ujčík. Bývalý vynikající útočník Dukly a reprezentace, se kterou získal zlatou olympijskou medaili, totiž hrál během své kariéry v jednom z nejlepších finských klubů, Kärpätu Oulu.

Třetí zápas IIHS 2015:

White Kings - Blue Sharks 5:6 (2:0, 1:4, 2:1)
Branky a nahrávky:
14. Kaltounková (Koskinen, Čermák) 15. Čermák (Kaltounková), 40. Fiala (Klofáč), 42. Klofáč (Sippola), 50. Koskinen (Kaltounková) - 23. Peltovako, 31. Vaclík (Kaivanto), 33. Tallgren (Oksa, Brož), 35. Malenovský (Egart, Doležal), 42. Lähteenmäki (Heiska), 59. Chlubna. Rozhodčí: Kika, Pražák - Kotlík, Polák. Vyloučení: 7:3.

NEJLEPŠÍ HRÁČI UTKÁNÍ. Po třetím zápase předával ceny pro nejlepší hráče utkání Viktor Ujčík (uprostřed). Z týmu White Kings získali ocenění Filip Klofáč a Casper Sippola. Tommi Roslöf a Šimon Malenovský dostali pamětní puk pro nejlepší hráče z Blue Sharks. Foto: Tomáš Lysý.