Po předkole rychle do čtvrtfinále! Dukla potřetí v řadě vyzve v play-off Vsetín

06.03.2023 / Daniel Lhotský

První krok splněn. Dukla zvládla předkolo play-off se Slavií v nejkratším možném čase a bude mít tak krátký čas na odpočinek před čtvrtfinále. Už ve středu totiž jede na led VHK ROBE Vsetín, kde odehraje první dva zápasy čtvrtfinále. Už potřetí v řadě se Dukla a Vsetín utkají ve vyřazovacích bojích, nejprve to bylo v semifinále, loni až ve finále. Od návratu Vsetína do druhé nejvyšší soutěže v roce 2017 proběhlo celkem 25 vzájemných zápasů, ve kterých čtrnáctkrát vyhrála Dukla, z toho osmkrát v play-off, jedenáctkrát se z výhry radoval Vsetín, ten ve vyřazovacích soubojích uspěl jen dvakrát. O něco lépe je na tom Dukla i z pohledu vstřelených branek, v této statistice vede Jihlava 72:61. Pohled na tabulku po základní části ovšem staví do role favorita právě Vsetín, který postoupil z druhého místa. Repríza loňského finále začne ve středu 8.3 a čtvrtek 9.3. od 17:30 ve Vsetíně, do Pelhřimova se pak čtvrtfinále přesune v neděli 12.3. od 16:30. Série se hraje na tři vítězné zápasy. Už nyní jsou v prodeji lístky na nedělní utkání předkola (Odkaz zde). Díky, že přijdete podpořit tým v důležitém zápase o postup!

SEZONA 2018/2019

Čtyři zápasy, na body 0:12 z pohledu Dukly při skóre 6:16

Po sestupu Dukly z extraligy se v sezoně 2018/19 oba týmy utkaly celkem čtyřikrát a všechny čtyři zápasy vyhráli Valaši. Dukle se zkrátka proti Vsetínu nedařilo a v této sezoně tehdy druhému nejlepšímu týmu po základní části nedokázala sebrat ani bod. Ve dvanáctém kole na ledě Jihlavy šli domácí do vedení po střele Martina Osmíka, ve druhé třetině ale Vsetín dokázal skórovat hned dvakrát, ve 23. minutě vyrovnal David Březina a o 32 vteřin později poslal do vedení hosty Jakub Teper. Vsetín si už své vedení pohlídal a Dukla tak doma padla 1:2. Následná odveta Na Lapači se Dukle vůbec nepovedla, v 50. minutě prohrávala už 0:7 a nakonec se domů vracela po debaklu 2:9 bez bodu. Ani třetí vzájemný zápas nedopadl pro Duklu ideálně. Vsetín nepustil Duklu ani jednou v utkání do vedení, ve 38. minutě sice Matěj Pekr snižoval na 2:3 a fanoušci mohli věřit ve vyrovnání, jenže ve třetí třetině se skóre už neměnilo a Vsetín opět vybojoval tři body. Černou sérii proti Vsetínu završilo poslední vzájemné utkání v sezoně na ledě Vsetína. Skóre bylo po první třetině vyrovnané a o body se bojovalo až do posledních minut. Více štěstí měl tehdy domácí Vsetín, za který v 57. minutě rozhodl Roman Rác. Dukla prohrála 1:2 a opět se ze Vsetína vracela bez bodu.

V sezoně 2018/19 se střetli po dlouhé době bývalí extraligoví soupeři. Všechny čtyři zápasy ovládl Vsetín, tři z nich se definitivně rozhodly v závěru. Vsetín na snímku oslavoval výhru 3:2 v CZ LOKO Aréně. Autor: Markéta Křížová

SEZONA 2019/2020

Dva zápasy, na body 0:6 z pohledu Dukly při skóre 4:7

Následovala sezona, na kterou by všichni fanoušci Dukly nejraději zapomněli. Po prvním místu v základní části v ročníku 18/19 se Dukla propadla do horší nadstavby a s týmy z nižších pater tabulky musela bojovat o samotnou účast v předkole play-off. Ani Vsetín nedokázal navázat na předchozí sezonu a po základní části postoupil ze šestého místa do lepší nadstavby, ve které skončil na třetím místě, do play-off ovšem vinou nastupující pandemie COVID-19 nezasáhl. Týmy se tak kvůli rozdílnému postavení v tabulce utkaly jen dvakrát, a i tentokrát obě zvítězil Vsetín. V 10. kole v Jihlavě Dukla nešla ani jednou do vedení, za stavu 2:3 zkusila v závěru utkání hru bez brankáře, ale vyrovnat nedokázala. 16 vteřin před koncem rozhodl Lukáš Volf trefou do prázdné a potvrdil tak výhru Vsetína. Červenožlutí doma padli 2:4. Druhé vzájemné střetnutí se odehrálo o měsíc později na ledě Vsetína. V 42. minutě skóroval ve vlastním oslabení David Tůma a Vsetín vedl už 3:0. Dukla ovšem dokázala utkání ještě zdramatizovat, o půl minuty později využil přesilovou hru Matěj Pekr a ve 49. minutě dostal Duklu na dostřel Lukáš Anděl. Vyrovnání se ovšem fanoušci Dukly nedočkali, Jihlava odjela ze Vsetína bez bodu po porážce 2:3.

Ani v ročníku 2019/20 se Dukle nepodařilo brát z utkání proti Vsetínu body. V zápase Na Lapači od nich ovšem nebyla daleko. Jihlava při skóre 3:0 pro domácí ještě zabojovala a dokázala snížit na 3:2. Vyrovnat už tým z Vysočiny nedokázal. Autor: Nela Dittrichová

SEZONA 2020/2021

Šest zápasu, na body 3:3, v play-off na zápasy 4:0 z pohledu Dukly při skóre 21:9

Sezona ovlivněná stále probíhající pandemií nepustila fanoušky na zimní stadiony a po zákazu fanoušku ochozech na podzim se téměř celá odehrála bez diváků, ti se mohli vrátit až na poslední kolo baráže o extraligu v Kladně. Pro Jihlavu ovšem přinesla i něco pozitivního, a to konec černé série proti Vsetínu. Na sedmý pokus v 10. kole to Jihlavě ve Vsetíně konečně vyšlo. S nadsázkou můžeme říct, že tehdy skórovali pouze „Dukláci.“ Po dvou třetinách vedla Dukla už 5:0, v 53. minutě snižoval za Vsetín na 5:1 bývalý hráč Jihlavy Adam Zeman, jenže Jihlava pak ještě dva góly přidala a ze Vsetína si odvezla všechny body za vysokou výhru 7:1. Třemi body se tehdy blýskl Tomáš Harkabus. Následnou odvetu v CZ LOKO Aréně gólově otevřel domácí Matěj Zadražil, Valaši ale ještě v první třetině vyrovnali a ve druhé třetině rozhodl gólem z přesilovky Jan Bartko. Vsetín si vedení už udržel a Jihlava doma s Valachy černou sérii ještě nepřerušila, padla 1:2.

Následovalo play-off, ve kterém Dukla musela otáčet nepříznivý vývoj série s Litoměřicemi a hrát až do sedmého zápasu, zatímco Vsetín zažil o něco klidnější čtvrtfinále proti Vrchlabí a na postup mu stačilo odehrát šest utkání. Semifinále proti sobě poslalo Duklu se Vsetínem a výsledek semifinále tehdy překvapil snad všechny fanoušky hokeje v Česku. První utkání musely rozhodnout až samostatné nájezdy, které rozhodl až v sedmé sérii Tomáš Harkabus. Dukla šla po výhře 4:3 po nájezdech do vedení v sérii a poprvé Vsetín porazila i na domácím kluzišti. Následující den to bylo také drama až do posledních minut. Dukla po dvou třetinách vedla 2:1, donutila v závěru utkání Vsetín odvolat brankáře a v 59. minutě díky trefě Tomáše Čachotského do prázdné zvítězila 3:1. Série se poté stěhovala do Vsetína a ve třetím semifinále opět rozhodovaly samostatné nájezdy. V těch uspěli Čachotský, Illéš a Havránek, Dukla vyhrála 2:1 po nájezdech a na postup jí stačilo uhrát už jen jeden zápas. Série se už do Jihlavy nevrátila, ve čtvrtém semifinále Dukla vedla po gólu Lichance 3:1 a vteřinu před koncem potvrdil postup Jihlavy střelou do prázdné Tomáš Havránek. Dukla tak zvítězila 4:1 a celou sérii ovládla 4:0 na zápasy.

Dukla dokázala ukončit dominanci Vsetína ve vzájemných zápasech v pravý čas. Ve čtvrtfinále proti Litoměřicím prohrávala 1:3 na zápasy a musela odvracet konec sezony. Po úspěšném obratu ve čtvrtfinále Dukla dokázala ukončit semifinále proti Vsetínu v nejkratším možném čase a svého soupeře porazila celkově 4:0 na zápasy. Autor: Markéta Křížová

SEZONA 2021/2022

Devět zápasů, na body 6:3, v play-off 4:2 z pohledu Jihlavy při skóre 31:22

Na loňskou sezonu jistě všichni fanoušci Dukly vzpomínají v dobrém. V té se týmy střetly v základní části třikrát, dvakrát v Jihlavě a jednou ve Vsetíně. Ze vzájemných utkání odcházel jako vítěz pokaždé domácí tým. První zápas proběhl v CZ LOKO Aréně už ve druhém kole. Maksim Zhukov za svá záda nepustil ani jednu střelu, hráči Dukly přidali v každé třetině jednu branku a po gólech Brože, Semana a Havránka zvítězili domácí 3:0. V listopadu přivítal Duklu Vsetín na domácím ledě. Vsetínští nepustili Duklu ani jednou do vedení a po gólu Jonáka do prázdné uhájili doma všechny body, červenožlutí tak odjeli s nepořízenou - 2:4. Poslední vzájemné utkání před vyřazovacími boji se odehrálo na ledě Jihlavy v lednu. Rozhodující byly góly Illéše a Brože ve druhé, resp. třetí třetině, druhý jmenovaný poslal Jihlavu do tříbrankového vedení. Vsetín v průběhu třetí třetiny změnil zápas ve velké drama a dokázal snížit na 5:4. Dukla si už ovšem vedení vzít nenechala, tři vteřiny před koncem trefil prázdnou branku Filip Seman a potvrdil tak výhru Dukly 6:4.

Play-off hned v úvodu vyřadilo několik favoritů. Ve finále se nakonec střetla Jihlava právě se Vsetínem. V prvním utkání Vsetín musel celou dobu na Jihlavu dotahovat, ve 49. minutě pak Kowalczyk znovu poslal Duklu do vedení a na skóre 3:2 už Vsetín nenašel recept. Čachotský už v závěru potvrdil výhru Dukly do prázdné a první zápas tak skončil 2:4. Druhý zápas Na Lapači nabídlo ještě dramatičtější průběh. Dukla ještě 15 vteřin před koncem ztrácela na Vsetín jeden gól, Bilčík ovšem zvládl vyrovnat při hře bez brankáře a utkání se tak rozhodlo až v prodloužení. V něm Dukla nabídla domácím přesilovku 5 na 3, kterou využil Vlach. Vsetín tak srovnal sérii po výhře 5:4pp. Finále se poté stěhovalo do CZ LOKO Arény, první domácí zápas ale Jihlavě nevyšel. Vsetín už v 6. minutě vedl 0:2, Dukla se sice několikrát dostala na rozdíl jediné branky, ale vyrovnat ani jednou nedokázala. Vsetín si tak připsal vítězství 3:4. Po třech zápasech bohatých na góly přišel ve čtvrtém zápase mírný gólový půst. Seman se trefil už ve 2. minutě a Jihlava téměř celé utkání bránila těsný náskok. Obrovský podíl na tom měl tehdy skvěle chytající Maksim Zhukov, který v brance doslova čaroval. Čachotský pak v 58. minutě přidal branku do prázdné a Dukla ovládla důležité utkání 2:0.. Klíčovým momentem celé série byla nakonec první třetina pátého utkání na ledě Vsetína. Tu Jihlava ovládla 1:4, po konci třetí třetiny vedla už 1:5. Vsetín sice začal ve třetí třetině stahovat, Čachotský ovšem znovu dokázal celý zápas pojistit gólem do prázdné. Dukla tak po výhře 3:6 mohla doma rozhodnout. Stejně jako ve čtvrtém utkání otevřel i v tom šestém skóre Seman gól v první třetině. A to nakonec stačilo, Dukla v napínavém utkání ubránila těsné vedení až do konce a po výhře 1:0 se Jihlava společně s plnými ochozy mohla radovat v poslední sezoně na legendárním Horáckém zimním stadionu z titulu. Zajímavostí je, že z výhru v play-off slavil vždy ten tým, který skóroval v zápase jako první

Fanoušky po návratu na zpět tribuny čekala zajímavá hokejová podívaná. Už v prvním utkání letošní sezony Dukla vyzvala na svém ledě Vsetín. Maksim Zhukov měl velký podíl na výhře 3:0, Valachům nedovolil skórovat ani jednou. Autor: Markéta Křížová

sezona 2022/23

4 zápasy, na body 9:3 z pohledu Dukly při skóre 10:7

Nyní už se dostáváme do letošní azylové sezony. Především v první polovině sezony se Dukle vůbec nedařilo během domácích zápasů v Pelhřimově, to se však proti Vsetínu nepotvrdilo. V prvním vzájemném zápase rychlé vedení Dukly dokázal smazat ve 26. minutě Sihvonen, ještě před koncem druhé třetiny Jihlava znovu vedla po střele Miškáře ve 38. minutě. Více branek už v zápase nepadlo a Dukla porazila tehdy první Vsetín doma 2:1. V listopadu se oba soupeři střetli Na Lapači a opět přišla rychlá branka ze strany domácích, Miškář s Harkabusem pak otočili utkání v závěru druhé třetiny a Dukla se znovu radovala z vítězství 1:2. Potřetí už Dukla recept na Valachy nenašla. Vyrovnané utkání dospělo do třetí třetiny a bylo jasné, že další gól může rozhodnout. Ten nakonec vstřelil Klhůfek, Vsetín pak potvrdil svou výhru gólem do prázdné a z Vánočního utkání v Pelhřimově si odvezl výhru 1:3. Zatím poslední vzájemné utkání se odehrálo na ledě Vsetína. Za stavu 2:2 se Vsetín dopustil hrubé chyby před vlastní brankou a Harkabus poslal Duklu zpět do vedení. V závěru se pak Pořízek s Karabáčkem trefili do prázdné, Dukla tak i podruhé v sezoně vezla z Valašska výhru, tentokrát 5:2.

Pro letní posilu Dukly Patrika Miškáře patří Vsetín jistě k oblíbeným soupeřům. Ve třech vzájemných zápasech ze čtyř skóroval, Jihlava pak všechny tři zápasy vyhrála. Uvidíme, zda si tuto bilanci udrží i v play-off. Foto: Nela Dittrichová

STATISTIKY CELKEM:

HC Dukla Jihlava - VHK ROBE Vsetín
Vzájemné zápasy: 25 (od roku 2018)
Bilance: 12 – 2 – 1 – 10
Body: 18:27, v play-off 8:2 na zápasy
Skóre: 72:61
25:18, 21:23, 25:18 – 0:1 - 2:0
Vyloučení: 125:123
Vyšší tresty: 7:4
Využití: 14:13
V oslabení: 4:5
Počet diváků v Jihlavě: 13 zápasů, tři bez diváků, jeden s omezením – celkem 23 773 (průměr 1829)
Počet diváků ve Vsetíně: 12 zápasů, tři bez diváků – celkem 33 610 (průměr 2801)